De rol van de kerk
Jaarlijks worden ruim 100.000 mensen slachtoffer van seksueel geweld. Eén op de twee vrouwen en één op de vijf mannen heeft ooit seksueel geweld of grensoverschrijding meegemaakt.
Uit onderzoek blijkt verder dat 85% van de daders van seksueel misbruik uit de sociale kring van het slachtoffer komt: het gezin, de familie, vriendenkring, sport, de kerk… Dat maakt spreken over het misbruik extra beladen.
Onderzoek thema seksueel grensoverschrijdend gedrag
In opdracht van het ministerie van OCW heeft I&O Research een onderzoek uitgevoerd onder ruim 2700 Nederlanders naar sentimenten in Nederland leven met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend. Voor Stichting Veilige Kerk is de data van dat onderzoek aanvullend geanalyseerd, met specifieke aandacht voor de religieuze achtergrond van de respondenten.
Dit onderzoek maakt duidelijk: er valt op het gebied van sociale veiligheid ook in de kerken nog veel te doen.
Download hier de aanvullende analyse Veilige Kerk onderzoek I&O Research.
Het complete onderzoek is te downloaden via de website van I&O Research.
#Durftezien
Recent is de campagne #Durftezien gestart. Wist je dat er in iedere basisschool klas gemiddeld twee kinderen zitten die slachtoffer zijn van seksueel misbruik? Hoeveel basisschoolleerlingen heeft jouw gemeente…?
Als kerk en maatschappij hebben we de verantwoordelijkheid om kinderen die misbruikt worden te beschermen. En daarom vragen wij je: durf te zien!
Het vraagt moed
In de eerste plaats van slachtoffers om over misbruik te spreken. Het is uit onderzoek bekend dat slachtoffers meestal iemand in de nabije omgeving als eerste in vertrouwen nemen. Dat kan zijn een vriend, familielid of een vertrouwenspersoon uit de kerk dus. Zorg ervoor dat die vertrouwenspersoon er is en dat de contactgegevens makkelijk vindbaar zijn!
Openheid creëren kan op verschillende manieren:
- Praat erover. Bespreek het onderwerp in een preek of tijdens een thema- of kringavond. Zo doorbreek je het taboe en zet je een eerste stap naar een gezonde en veilige omgeving.
- Zorg voor sociale veiligheid: een veilige kerk is een plek waar vrouwen én mannen op waarde worden geschat, een plek waar leidinggeven niet uitmondt in heersen maar een dienende taak is.
- Maak werk van preventie. Gebruik hiervoor het stappenplan.
- Maak melden mogelijk. Creëer een cultuur van vertrouwen waarin het voor slachtoffer en dader mogelijk is om misbruik te melden.
- Geef ruimte aan recht: een veilige kerk is een kerk waar recht wordt gedaan aan alle betrokkenen.
- Bied steun aan kinderen, mannen en vrouwen die geweld hebben meegemaakt en help hen, indien mogelijk en nodig, bij de route naar herstel.