Hoe verwerk je seksueel misbruik?

Doel:
Categorie: Vertrouwenspersonen

21 weken. Zo lang doet een slachtoffer van seksueel geweld er gemiddeld over om te vertellen wat hij of zij meegemaakt heeft. Dat is een probleem, want juist de eerste momenten na het misbruik zijn cruciaal voor de best mogelijke hulp. Want hoewel seksueel geweld traumatisch kan zijn, zijn de gevolgen ervan ook goed te behandelen. Als samenleving zouden wij bovendien beter moeten leren omgaan met seksueel geweld, betoogt klinisch psycholoog Iva Bicanic (UMC Utrecht) in dit belangrijke college.

Wil je meer weten? 

Als je enthousiast bent geworden, kun je bij Kennislink meer over dit onderwerp lezen. Seksueel misbruik kán een enorme impact hebben op het leven van een slachtoffer, maar dit hoeft gelukkig niet altijd het geval te zijn. Meer hierover lees je op NEMO Kennislink.  

Iva Bicanic is landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld: https://www.centrumseksueelgeweld.nl/.

Tip

De kans is groot dat je als kerkleider, oudste of wijkouderling in contact komt met slachtoffers van seksueel misbruik. Na het bekijken van de video kom je beter beslagen ten ijs. De video leent zich ook goed om te bekijken tijdens netwerkbijeenkomsten van vertrouwenspersonen.

Dit materiaal werd beschikbaar gesteld door: