homekerk

Wat kan ik doen?

Seksueel misbruik in mijn gezin

Wat kan jij als ouder doen? 
Als je geconfronteerd wordt met seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen twee (of meer) kinderen in je gezin dan is dat een schokkende ontdekking, waarbij heftige emoties los kunnen komen. Het vraagt om zorgvuldige stappen van jou als ouder. Want, dat het misbruik is uitgekomen, betekent niet automatisch dat het gedrag vanzelf stopt.
Lees de folder zodat je de juiste stappen kunt zetten.
Download het beeldverhaal ‘Seksueel misbruik in mijn gezin’.

Ik maak me zorgen

Maak jij je zorgen over een situatie in een gezin, dan kun je daar beter niet mee rond blijven lopen. Juist jij kunt iets doen! Je hebt blijkbaar iets opgemerkt of signalen opgevangen die je een gevoel van onrust geven.

Signalen kunnen zijn: de hardhandige manier waarop een kind gecorrigeerd wordt, dominant gedrag richting de partner, extreme bemoeizucht richting ouderen. Belangrijk is dat je je realiseert dat signalen kunnen wijzen op een situatie van huiselijk geweld, maar dat er ook iets anders aan de hand kan zijn.

Op de website van de Rijksoverheid vind je informatie over kindermishandeling, ouderenmishandeling en partnermishandeling.

Je kunt drie stappen volgen:
1. Let op de signalen,
2. Kom in actie,
3. Vraag advies en hulp.

Bij alle stappen vind je praktische informatie en instructiefilmpjes. De site geeft je voldoende informatie om op een goede manier in actie te komen. Want: huiselijk geweld stopt niet vanzelf!

Ik wil huiselijk geweld melden

  • Slachtoffer. Ben jij slachtoffer van huiselijk geweld of maak jij je zorgen over een situatie in jouw gezin of familie? Neem dan contact op met Veilig Thuis via 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).
  • Omstander. Ben je omstander, heb je de stappen van de website www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl gezet en blijf jij je zorgen maken? Kom dan in actie en bel met Veilig Thuis, zodat je weet wat je in jouw situatie kunt doen.
  • Contact. Blijf, voor zover mogelijk, contact houden met het gezin waar je zorgen over hebt en vraag of je iets voor hen kan betekenen.

Ik heb contact met het slachtoffer

Het is belangrijk dat het slachtoffer de juiste hulp krijgt. De huisarts is de aangewezen persoon als het gaat om medische of psychische hulpverlening. Hij of zij kan doorverwijzen naar de juiste instanties.

Een overzicht van een aantal relevante instanties vind je op de meldpagina.