Artikel 'Vertellen dat je misbruikt bent'

Categorie:  Literatuur

Lees hier over het vertellen van misbruik en hoe een steunende reactie van levensbelang is.

Seksueel misbruik heeft een verwoestend effect op je leven. Maar als je uiteindelijk de moed vindt je verhaal te vertellen, is het een klap in je gezicht als je vertrouwenspersoon je niet gelooft of negatief reageert. Zoiets kan leiden tot extra gezondheidsproblemen, ontdekte de gezondheidspsycholoog Anne-Marie Bezemer (52). Toch is praten over je ervaringen de enige manier om een begin te maken met het verwerken van je trauma’s: “Pas als je over het misbruik vertelt en steun van buiten krijgt, open je de weg naar herstel.” Anne-Marie Bezemer ondervroeg 134 in hun jeugd misbruikte vrouwen (nagenoeg geen mannen wilden meewerken) over de gevolgen die het had toen zij hun zwijgen verbraken.

Over

Stichting Rachamiem – Het hebreeuwse woord rachamiem wordt in de bijbel gebruikt om uitdrukking te geven aan Gods ontferming, aan zijn barmhartigheid en medelijden met de mens. Rachamiem komt van het woord rèchem, dat moederschoot betekent. Nergens is er een betere zorg en meer bescherming voor het ongeboren leven in de moederschoot. De diepere betekenis van rachamiem ligt in het verlengde daarvan: nergens is er betere zorg en meer bescherming voor de mens dan bij God. Het team van Stichting Rachamiem wil vanuit die ontferming ambulante, psychopastorale zorg verlenen aan medechristenen met geestelijke, psychische of psychosomatische problemen, ongeacht welke kerkelijke achtergrond ze hebben.

EO EVA – Eva is in Nederland het grootste christelijke magazine voor vrouwen. Iedere maand biedt Eva bijzondere en inspirerende artikelen over allerlei onderwerpen die vrouwen bezighouden. Herkenbare geloofs- en levensvragen, maar ook rubrieken over mode, verzorging, koken, natuur en uitgaan.

Tip

Dit materiaal werd beschikbaar gesteld door: