Elly Zuiderveld vindt Veiligekerk.nl ontzettend belangrijk. En niet zonder reden: ‘Ik ben als kind misbruikt en ken ook verschillende meisjes die binnen de kerken misbruikt zijn. De waarheid moet centraal staan in de kerk.’

Misbruik begint vaak bij manipulatie volgens Elly. ‘Bij manipulatie lijkt het vaak of er een vertrouwensband opgebouwd wordt, en dan slaat iemand stapje voor stapje zijn slag. Daardoor voelt iemand die geweld of intimidatie heeft meegemaakt zich schuldig. Hoe leg je daar je vinger op? Zelfs een dader heeft het soms niet eens door dat hij manipulatief bezig is. Ik ben zelf ook misbruikt als kind en weet hoe dit werkt.

Er werd mij geleerd niet met boze mannen mee te gaan, maar vervolgens werd ik misbruikt door mijn charmante oom. We gingen gezellig paddenstoelen zoeken in het bos. Dat werd verstoppertje spelen en van het één kwam het ander. Later had hij een frietkraam en toen was het in ruil voor een zakje friet. Op een gegeven moment kan je geen nee meer zeggen, je voelt je vaak een medeschuldige. Je denkt: ‘Dit ga ik nooit vertellen, want ik heb het uitgelokt’. 

Er werd mij geleerd niet met boze mannen mee te gaan, maar vervolgens werd ik misbruikt door mijn charmante oom.

Ik wist zelf niet eens dat wat hij deed echt verkeerd was. Ik had niet het idee dat er met míj wat aangedaan werd, ik verdrong het volledig. Maar toen ik hoorde dat mijn kleine zusje wat was aangedaan door deze oom, kwam ik in opstand en ging ik naar de politie. Ik was 12 jaar toen ik hem heb aangegeven.

Herstel

In mijn tienertijd leek het alsof ik geen remmen had, ik wist niet hoe ik moest omgaan met de gebeurtenissen. Via een groep waarvoor ik ging zingen en spelen kwam dit thema op tafel en daar ben ik voor het eerst gaan praten. Dat zou ook binnen de kerk moeten kunnen zonder dat je er op aangekeken wordt. Je zou boos moeten mogen worden. En mogen huilen.

Verwerking vond ik ook in het schrijven van het Liedje Rosa, in samenwerking met Ben Ketting. Doordat ik eerlijk was en er mee naar buiten kwam, kwamen er ook veel vrouwen die hun verhaal bekend maakten aan mij. Het zou goed zijn als er meer preken en Bijbelstudies over zouden gaan. Waar er over gesproken wordt, durven mensen met hun verhaal naar buiten te komen. Train leiders over hoe ze hier bijbelstudies over kunnen geven, zowel geschikt voor slachtoffers als daders. Dan doe je ontdekkingen waar grenzen liggen. 

Tips voor kerken

Mijn tip voor kerken is dat zij hun ogen en hart open houden. In de kern van de kerk moet de waarheid centraal staan, zodat mensen weer durven te praten. Vind een manier binnen de kerk, maar niet de doofpot. De waarheid moet niet bedekt worden. Ik hoop altijd op vergeving en verzoening, maar niet zonder straf.’