Programmamaker en presentatrice Sonja Silva steunt Veiligekerk.nl; om geweld tegen vrouwen te stoppen. Wij spraken met haar over haar eigen ervaringen, de kerk als plek van vertrouwen en de nadruk die er op geweld binnen kerken ligt.

‘Ik vind het een mooi ideaal om de wereld te zien als een plek waar vrouwen niet meer misbruikt worden. Ik heb het idee dat het thema door #MeToo uit de taboesfeer getrokken wordt. Het zou toch geen taboe moeten zijn. Mensen worden helemaal nerveus als ze weer horen van een schandaal in katholieke kerken of bij de Jehova Getuigen. Maar dan denk ik: waar maak je je druk over? Maak je druk over het geheel. Geweld tegen vrouwen gebeurt overal: op scholen, bij zwemverenigingen, in kerken. Het maakt geen bal uit wat voor omgeving het is, het moet gewoon in z’n geheel stoppen’.

Kom voor jezelf op. Praat erover!

Voor jezelf opkomen

‘Ik heb zelf ook in het verleden te maken gehad met geweld. Ik denk dat het voor mij het allerbelangrijkst is dat vrouwen voor zichzelf op durven komen. Dat ze erover durven praten. Dat is echt de manier om er overheen te komen en te helen! Ik word heel verdrietig van geweld tegen vrouwen binnen de kerk. Als ik kijk naar mijn eigen kerk, is het een plek waar ik mij thuisvoel. Waar ik het idee heb dat ik iedereen zou moeten kunnen vertrouwen. En als dat dan niet kan... Juist als christen zou je beter moeten weten. Juist!’